Fyra månader inom drömbranschen

Rymden har alltid varit ett stort intresse för mig. När jag började fokusera på just rymdteknik och raketer så fick jag nys om SSC. Så chansen jag fick att praktisera på detta företag var något speciellt. Att få arbeta fyra månader inom drömbranschen var en stor upplevelse, jag lärde mig mycket, träffade många intressanta personer och fick göra många roliga saker.

För mig innebar praktiken som jag gick våren 2015 inte bara en omställning från skola till arbete, utan också en flytt från Växjö till Stockholm. Det var många nya intryck de första veckorna, men jag kände att jag snabbt blev en del av arbetsplatsen i Solna. Efter det varma välkomnandet började arbetet.

När ett problem uppstår är det inte ett jobbigt ok utan ett intressant mysterie att lösa

På SSC har jag haft mycket varierande arbetsuppgifter. Jag har träffat många intressanta personer och haft flera spännande uppgifter. Vi har haft möten, tester och seminarier. Under en vecka pågick viktiga tester och möten med forskare från Irland och personal från ESA, en intensiv och lärorik vecka. Jag har varit med på vibrations- och klimattester utförda i Kista på olika experimentmoduler till kommande raketuppskjutningar. Till många av dessa tester har jag även fått tillverka diverse saker, t.ex. testkablage och kylsystem. Mycket praktiskt arbete har varvats med teoretiska uppgifter såsom programmering. När jag först kom hit hade jag inte mycket erfarenhet av varken lödning eller programmering, men på SSC fick jag möjligheten att lära mig många nyttiga saker.

Jag har upplevt att det finns en lösningsorienterad miljö på kontoret. När ett problem uppstår är det inte ett jobbigt ok utan ett intressant mysterie att lösa. Något mer som jag tyckt varit väldigt utvecklade och roligt är att arbetsuppgifterna inte utformas efter mig, utan istället får man en uppgift och får lära sig det som behövs för att lösa den. På detta sätt har jag lärt mig allt från Photoshop och Python till verkstadsarbete och lödning. Så när jag nu i slutändan ser tillbaka på min tid här så inser jag hur mycket jag lärt mig och hur mycket jag växt som person, att söka hit var ett val jag absolut skulle göra igen!

Utöver jobbet har även Tekniksprånget och vi praktikanter i Stockholm arrangerat flera träffar med varandra. Vi har bland annat haft en picknik när vädret började bli varmare på vårkanten. På SSC ordnade jag en träff för de andra att komma och se vad som hände hos mig. Andra personer ordnade också besök, såsom en visning av nya Citybanan. Detta är en trevlig fördel med storstaden då det är många andra som gör Tekniksprånget och det är kul att prata med de andra om vad som händer på deras arbetsplatser. På detta sätt får man även en liten insyn på de andra praktikplatserna, såsom SJ och Trafikverket.

Varför ska då de som söker till Tekniksprånget söka till SSC i Solna? Därför att spännande och varierade projekt gör SSC till en dynamisk arbetsplats där man inte gör samma sak varje dag. För dem som tänker på att söka till Tekniksprånget och är intresserade av rymden, eller bara intresserade av att se hur det är i en högteknologisk bransch, så är SSC ett mycket passade företag att söka till! 

 
Fyra månader inom drömbranschen

Career pages

Ålder: 
20 år

Utbildning:
Naturvetenskap

Ylva och Oscar

Oscar tillsammans med sin handledare, Ylva Houltz