Exjobb en unik möjlighet

Alexander Hemberg, Civilingenjör

Alexander Hemberg gjorde sitt exjobb på SSC, vilket ledde honom vidare till erbjudandet om fast anställning. Idag jobbar Alexander som systemingenjör på Stockholm Teleport som är SSC:s center för telekommunikationstjänster. Läs Alexanders berättelse om exjobbet och dess möjligheter.

Jag fick reda på möjligheten att göra exjobb på SSC via min examinator på KTH. Han kände till en anställd på SSC som letade efter en exjobbare och rekommenderade mig att kontakta honom för mer information. När jag fick veta vad det handlade om så tvekade jag inte länge innan jag sökte platsen. Jag har alltid varit fascinerad av rymden, rymdteknik och fysik och  har mer eller mindre alltid varit inriktad på att jobba inom den här branschen. SSC kändes därför som en självklar arbetsgivare och jag är glad att jag fick möjligheten att göra mitt arbete här.

Att exjobba på ett företag är en speciell upplevelse. Oavsett vad man gör och var man gör det så erbjuder exjobbet en unik möjlighet att få ägna sig enbart åt ett problem under en längre tid, något som ger mycket större möjligheter till insikter än när man måste disponera sin tid mellan många skilda arbetsuppgifter. En annan aspekt är att man måste se till att planera sin tid ordentligt. Du får en period på dig att utföra en uppgift och det gäller att du klarar av att hålla dig inom de ramar som satts upp.

Just möjligheten till djupare insikt gjorde exjobbet riktigt intressant för mig. Jag fick möjligheten att lära mig mycket mer om det jag jobbade med. Tidsaspekten har även varit viktig. Man lär sig vikten av att lägga upp sin tid på ett korrekt sätt; misslyckas man med det får man en ordentligt jobbig period i slutet av exjobbet.

Efter avslutat exjobb fick jag erbjudande om att jobba kvar på SSC och jobbar idag på SSC:s station i Ågesta. Där arbetar jag med nedlänkning av data från geostationära satelliter, bland annat webbradio och internet till fartyg. Det är ett intressant arbete med mycket eget ansvar som har gett mig möjligheten att lära mig mycket mer om radioteknik och dataöverföring än jag tidigare visste. Just det att jag får möjligheten att lära mig mer om ett nytt tekniskt område är något jag verkligen gillar. För mig måste ett arbete vara utvecklande för att vara tillfredsställande. 
Exjobb en unik möjlighet

Alexander Hemberg

Ålder:
25

Utbildning:
Civilingenjör Rymd och
Flygteknik (Aerospace)

Bor:
Stockholm